Meidän Suomi -Mitä Suomi ja suomalaisuus minulle merkitsee?

Käymme paljon keskustelua siitä, miten Suomea pitäisi kehittää ja mitkä asiat täällä eivät ole niin hyvin. Niin pitääkin käydä; politiikan tehtävä on muuttaa maailmaa ja luoda Suomesta parempi paikka meille jokaiselle. Toki meillä pitää olla visio siitä, minkälainen on unelmiemme Suomi ja miten siihen päästään. Näin itsenäisyyspäivän kunniaksi ajattelin kuitenkin kirjoittaa siitä, mistä kaikesta olen suomalaisena ylpeä ja miksi Suomi on maailman paras maa.

Minulle Suomi merkitsee ennen kaikkea yhdenvertaisuutta ja meidän hienoa pohjoismaista hyvinvointivaltiota, jonka eteen useat sukupolvet ovat ponnistelleet. Suomalaisuus on välittämistä ja toisista huolen pitämistä. Kykyä pyrkiä asettumaan toisen asemaan: vaikka itsellä menisi hyvin, se ei tarkoita sitä, että kaikilla olisivat asiat hyvin. Suomalaisuus on sisua ja periksiantamattomuutta: kun tekisi mieli luovuttaa, yritetään vielä kerran. Mennään eteenpäin ja yritetään nähdä positiivisia asioita myös silloin, kun on vaikeaa. Nähdään toivoa paremmasta huomisesta vaikeina aikoina, kuten nyt koronakriisin keskellä.

Minulle Suomi merkitsee puhdasta luontoa. Puiden havinaa, tuulen hyväilyä, lumihiutaleita kasvoilla ja purojen solinaa. Saamme olla onnellisia, että meillä on näin upea luonto. Saamme siitä virtaa elämäämme ja rauhoitumme se ympärillämme. Meillä on tuhansia järviä ja paljon metsiä. Upeita revontulia ja puhdasta ilmaa, jota hengittää. Pidetään huolta siitä, että myös tulevat sukupolvet saavat nauttia tästä kaikesta.

Minulle Suomi merkitsee julkisia palveluita. Kaikille yhtäläistä peruskoulutusta ja tulevaisuudessa kaikille yhtäläistä mahdollisuutta saada toisen asteen tutkinto. Kaikkien mahdollisuutta hakeutua hoitoon, kun sitä tarvitsee ja mahdollisuutta saada apua juuri silloin, kun sitä eniten tarvitsee. Tulevaisuudessa mahdollisuutta päästä lääkäriin entistä nopeammin ja helpommin. Mahdollisuutta työllistyä ja tehdä mielekästä työtä.

Minulle Suomi merkitsee turvallisuutta. Ihmisen tärkein tunne, turvallisuuden tunne, on meille suomalaisille etuoikeutettu tunne. Meidän ei tarvitse joka päivä pelätä esimerkiksi sotaa. Toki näin ei aina ole ollut, ja saammekin olla nöyrän kiitollisia heille, jotka tätä maata ovat sodissa puolustaneet. Heidän työtään meidän tulee aina muistaa ja arvostaa. Toisaalta korona on heikentänyt turvallisuuden tunnettamme ja tällä hetkellä taistelemme tätä pirullista vihollista vastaan. Olemme kuitenkin pärjänneet taistelussa koronavirusta vastaan aivan maailman parhaimmiston joukossa. Saamme olla onnellisia siitä, että meillä on hyvin toimiva julkinen terveydenhuolto, minkä johdosta jokainen saa hoitoa myös koronan iskiessä. Tämän päivän etulinjan taistelijoita ovat hoitohenkilöstö, joille saamme olla kiitollisia.

Suomi on maailman onnellisin maa vuosi toisensa jälkeen eikä se ole sattumaa. Itse uskon, että tämän kaiken onnen takana ovat ihmisten mahdollisuudet tavoitella unelmiaan ja rakentaa hyvää elämää. Hyvää syntymäpäivää rakas Suomi! Juhlistetaan rakasta isänmaatamme ja ollaan siitä ylpeitä silloin, kun aihetta siihen on. Ja miksipäs ei olisi?